realizare site web

Dreptul Concurentei

Concurenta si scopurile ei

Concurenta este forta regulatoare, cea mai importanta a economiei de piata. Privita din punct de vedere economic, concurenta este întotdeauna legata de tranzactii pe piata, de cerere si oferta si de procesul schimbului.

Mai precis, se poate spune ca exista concurenta, atunci cand cineva poate alege între mai multe posibilitati si poate astfel sa aleaga posibilitatea cea mai convenabila preferintelor sale. In concluzie, concurenta este strâns legata de libertatea de a alege.

“Competitia conduce la continua perfectionare si eficientizare a productiei. Ea determina producatoru 1 sa elimine risipa si sa scada costurile, astfel încât sa vânda la un pret mai mic decât altii. Îi elimina pe cei ale caror costuri ramân ridicate si face astfel încât sa concentreze productia în mâinile acelora ale caror costuri sunt mai mici.” (Clair Wilcox)

Concurenta are loc atunci când exista libertatea de a patrunde pe o piata si când, în acelasi timp, pe acea piata exista mai multi vânzatori alternativi.

Concurenta poate avea loc între firme mari sau firme mici, firmele rivale putând intra în competitie pe piete locale, regionale, nationale sau chiar pe piete mondiale.

Cele mai importante scopuri ale concurentei sunt:

  • satisfacerea cererii consumatorilor;
  • promovarea inovatiei;
  • alocarea eficienta a resurselor;
  • limitarea puterii economice si a celei politice;
  • justa distributie a veniturilor.

Concurenta constituie mijlocul necesar prevenirii si/sau diminuarii puterii economice concentrate în mâinile statului si ale persoanelor si întreprinderilor private.

De aceea, concurenta reprezinta un mijloc important pentru organizarea societatii.