realizare site web

Archives

LOVITURA GRAVA DATA DE AUTORITATI ANGAJATILOR – Asociatia AVAM este impotriva ordonantei de Guvern privind gratierea !!!

Deja se discuta peste tot despre Ordonanta de Guvern prin care se gratiaza în întregime pedepsele cu închisoare de până la 5 ani inclusiv precum și pedepsele cu amendă aplicate de instanţa de judecată. Asociatia AVAM trage un semnal de alarma cu privire la aplicarea acestei ordonante privind  infractiunile ce au legatura  si deriva din nerespectarea normelor privind sanatatea si securitatea la locul de munca.  Printre aceste infractiuni  se regasesc:  neluarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă (art 349 CP); nerespectarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă (art.350 CP); vatamare corprala(ar.194 CP), ucidere din culpa(art. 192CP), abuz in serviciu (art. 297 CP). Din parcurgerea textului ordonantei de gratiere se observa foarte clar ca infractiunile enumerate mai sus fac obiectul ordonantei; cu alte cuvinte persoanele care se fac vinovate de savarsirea acestor infractiuni vor fi gratiate.

Am analizat succint posibile infractiuni care au legatura cu nerespectarea normelor SSM, cu siguranta pot fi incidente si alte infractiuni ce au legatura cu nerespectarea normelor SSM si care vor cadea sub incidenta acestei ordonante.

Cum mentionam si in postarile anterioare, statul prin institutiile sale nu se implica sub nici o forma in apararea intereselor victimelor accidentelor de munca. Daca pana acum, in urma unor astfel de evenimente soldate cu decesul victimelor sau invaliditate permanenta sau temporara, institutiile  musamalizau evenimentele, iata ca prin aceasta ordonanta statul “se angajaza” sa apere in mod legal infractorii care au savarsit fapte in urma carora au murit sute si chiar mii de oameni.  Daca in conditiile actuale, in care aceste texte de lege aplicabile au permis tragerea la raspundere penala faptele savarsite si incriminate de art. 349 NCP Neluarea vreuneia dintre măsurile legale de securitate şi sănătate în muncă de către persoana care avea îndatorirea de a lua aceste măsuri, dacă se creează un pericol iminent de producere a unui accident de muncă sau de îmbolnăvire profesională, si art. 350 NCP Nerespectarea de către orice persoană a obligaţiilor şi a măsurilor stabilite cu privire la securitatea şi sănătatea în muncă, dacă prin aceasta se creează un pericol iminent de producere a unui accident de muncă sau de îmbolnăvire profesională, art. 320- Fals material in inscrisuri oficiale, art. 321 NCP Fals intelectual, art. 322 NCP Fals in inscrisuri sub semnatura privata, art. 323 NCP Uz de fals, art. 326 NCP Fals in declaratii, persoanele responsabile nu sunt trase la raspundere in cele mai multe cazuri, puteti sa va imaginati ce se va intampla in coditiile actuale, in care aceste fapte penale nu vor mai fi incriminate. Va puteti imagina de asemenea, cum vor fi intocmite rapoartele oficiale emise de catre autoiritati in privinta cercetarii cauzelor ce au condus la producerea accidentelor de munca, declaratiile persoanelor autorizate in cadrul cercetarii penale, rapoarte intocmite de catre IML (prin care sunt scoase vinovate doar victemele etc.), rapoartele ITM, care si asa prezinta intr-un mod distorsionat realitatea in privinta numarului accidentelor de munca.

Potrivit rapoartelor oficiale  INML Mina Minovici intre anii 2007 – 2015 au avut loc 2383 accidente de munca soldate cu deces si 4594  accidente soldate cu invaliditate temporara sau permanenta de munca.

Cu ce procent apreciati ca va creste numarul deceselor rezultate din accidentele de munca in conditiile in care va fi adoptata aceasta Ordonanta care va inlatura raspunderea penala a faptuitorilor ?

Asociatia AVAM se declara impotriva adoptarii acestei Ordonante de Guvern care incurareaza infractionalitatea pe teritoriul Romaniei, care si asa atins limitele tolerantei.

Aceasta ordonanta exclude apriori raspunderea persoanelor care se fac vinovate de producerea accidentelor de munca. Este foarte clar ca toate aceste persoane care trebuiau trase la raspundere pentru faptele comise nu vor mai raspunde penal. In acest mod se va perpetua nerespectarea normelor privind securitatea si sanatate la locul de munca, fapt care va conduce in mod inevitabil la marirea numarului de accidente de munca si asa destul de mare fata de legislatia in vigoare aplicabila.

Cine va raspunde pentru sutele de accidente de munca soldate cu deces produse pana la acest moment si cine va RASPUNDE  pentru miile de accidente care se vor produce dupa adoptarea ordonantei, CARE INDEMNA LA UCIDERI DIN CULPA si nu numai ?