realizare site web

Archives

O NOUA PRACTICA PRIVIND ANULAREA INCHEIERILOR DE CARTE FUNCIARA

extras Carte FunciaraCabinet de Avocat DIN&ASOCIATII

 

Azi ne-a fost comunicata Decizia Civila nr. 168 pronuntata in dosarul  nr. 7014/204/2015 de catre Tribunalul Prahova Sectia I Civila prin care a fost admisa plangerea impotriva incheierii de reexaminare emisa de catre OCPI Prahova. In urma admiterii plangerii instanta de judecata a dispus :

  1. Respingerea cererii de de inscriere ce a avut ca obiect intabularea repozitionarii imobilului in cauza;
  2. Respingerea documentatiei cadastrale din care rezultat suprapunerea reala a imobilului cu alte 4 imobile vecine.

Mai exact, situatia de fapt a constat intr-o serie de abuzuri comise de catre functionarii publici din cadrul BCPI  Campina ce a condus la pierderea proprietatilor asupra a 5 terenuri cu iesire la DN 1.  Astfel, printr-o actiune  aparent legala denumita “ actualizare a planurilor cadastrale “  fuctionarii OCPI au reusit sa treaca cele 5 terenuri din proprietatea titularilor in drept in proprietatea altor persoane. Pentru a se ajunge la o deposedare “legala“  si pentru a se face loc investitorului zonal s-a procedat la suprapunerea reala a celor 5 terenuri. Potrivit Regulamentului de avizare si receptie cadastru, suprapunerea reala reprezinta suprapunerea efectivă în teren datorată existenţei mai multor acte juridice diferite pentru acelaşi amplasament.

Drept urmare a acestor actualizari ale planurilor cadastrale, proprietarii imobilelor au fost instiintati de catre oficiul de cadastru ca nu mai detin in proprietate terenurile, desi acestia aveau acte autentice de mai bine de 10 ani. Cererea de reexaminare formulata impotriva incheierilor de carte funciara prin care s-a dispus actualizarea si suprapunerea reala a fost respinsa.

Astfel, cabinetul nostru a introdus actiune prin care am solicitat anularea incheierilor de carte funciara si, ca o consecinta a acestui fapt, readucerea terenurilor la amplasamentul initial. Instanta de fond, adica Judecatoria Campina, a considerat in mod gresit ca actiunea formulata ar fi una neintemeiata si prin urmare a respins-o. Impotriva acestei sentinte am formulat apel, criticand-o pentru nelegalitate. Dupa nenumarate dezbateri in fata instantei de apel in care a trebuit sa demonstram  nelegalitatea incheierilor de carte funciara, intocmite de functionari  intr-un mod aparent legal, Tribunalul Prahova a decis defsiintarea in totalitate a sentintei atacate, admiterea plangerii formulate si totodata restabilirea situatiei anterioare prin repozitionarea terenurilor in amplasamentul initial.

Doar in acest mod pot fi stopate abuzurile functionarilor publici care  printr-o asa zisa actualizare a planurilor gadastrale intentioneaza sa va deposedeze de proprietate.